perjantai 25. huhtikuuta 2014

Miten valita valokuvaaja?

Hei te kaikki, joilla on jo valokuvaaja varattuna häihinne! Kertokaapas mulle ne teidän kaikista parhaimmat ja painavimmat perusteet valinnallenne. Minkä takia päädyitte buukkaamaan juuri valitsemanne valokuvaajan? 

Meillä on tässä nyt päätöksenteko aika lailla loppusuoralla. Olen saanut karsittua vaihtoehdot niinkin vähäksi kuin kahteen, wau! Täytyy nimittäin myöntää, että aikaa tähän on kulunut. Mutta toisaalta, mitä pahaa siinä on; valokuvaajan valinta on nimittäin mielestäni yksi häiden suurimmista päätöksistä. Valokuvat ovat sormusten ohella oikeastaan se ainoa konkreettinen asia mitä häistä jää käteen.

Ensimmäinen ehdokas on hiukan kokemattomampi ja hiukan kalliimpi vaihtoehto sen takia, että hän ei asu samalla paikkakunnalla kanssamme. Mutta hänen portfolionsa v-a-k-u-u-t-t-a-a! Kuvaustyyli on mielestäni sellainen vähän erikoisempi ja kivan mieleenpainuva. Pidän siitä toooodella paljon! Myös kirjeenvaihto hänen kanssaan on ollut hauskaa. Hänellä on rento asenne ja huumorintajua, minkä luulen olevan eduksi sitten kuvaustilanteessakin.

Toinen vaihtoehto taas on erittäin kokenut valokuvaaja, josta olen löytänyt paljon positiivista palautetta erinäisiltä nettifoorumeilta. Hän on kuvannut ennenkin sekä hääkirkossamme että juhlapaikassamme. Kuvat ovat kauniita ja yhteydenpito asiallista ja nopeaa.

Molemmilla kuvaajilla esim. kuvaustuntien määrää ei ole erityisemmin rajattu, kuvia saa mukaan digitaalisessa muodossa mukavan määrän ja webgalleria kuuluu hintaan. He ovat lisäksi molemmat esim. valmiita kuuntelemaan hääparin toiveita.

Mutta siis dilemma on tämä: valitako hiukan kokemattomampi hääkuvaaja, jonka kuvia todella rakastan ja joka vaikuttaa todella hyvältä tyypiltä? Vai valitako todellinen ammattilainen, joka on muutaman sata euroa edullisempi?


Kuva

Ja vielä toinen asia, jossa tarvitsisin apuanne. Miten perustelen sulholle, että meidän kannattaa palkata valokuvaajaksi ammattilainen eikä pyytää esim. jotain harrastelijavalokuvaajatuttavaamme ikuistamaan hääpäivämme? Itsehän olen sen kannalla aivan satakymmenenprosenttisesti, että valitsemme ammattilaisen, mutta kertokaa mulle kuitenkin pliis ne kaikista parhaimmat perustelut, jotka voin sitten kertoa eteenpäin sulholle jahka nyt tulevana viikonloppuna otan asian vakavasti hänen kanssaan puheeksi. 

Muksaa viikendiä!


12 kommenttia:

  1. Minäkin olen täällä valokuvaajaa miettinyt, mutta meillä on se ongelma, että hääpäivää ei ole lyöty lukkoon... En siis voi varata ketään.
    Sulholle sanoin, että meille tulee sitten ammattikuvaaja ja asia oli sillä loppuun käsitelty. En tosin kertonut mitä sellainen maksaa, mutta olen valmis kustantamaan kuvaajan itse, jos hinnasta tulisi kina.

    Huomattavasti vaikeampaa oli tulevalle kaasolle perustella, että miksi haluan ammattikuvaajan, enkä jotain tutuntutuntuttua amatööriä, joka "tulisi varmaan mielellään." Kaasoni ei tajua, että miksi laittaa rahaa johonkin kuvaajaan. Sanoin, että haluan tietynlaisia kuvia ja niitä otetaan maksoi mitä maksoi.
    Harrastan itsekkin jonkun verran kuvausta ja tiedän, ettei se homma mitään herkkua ole, kun pitäisi jossain tilaisuudessa kuvata, että kyllä ammattitaidosta mielellään maksaa.

    Ottaisin kuvat muuten itse, mutta kun on muuta tekemistä sinä päivänä. ;)

    VastaaPoista
  2. Luulen, että meilläkin sulho uskoo aika helpolla ammattilaisen tarpeellisuuden :) Mutta jos ei uskokaan, niin on hyvä olla varalla muutama hyvä perustelu ;)

    Se oiski varmaan ensimmäinen kerta koskaan, kun morsian hoitaisi naimisiinmenon ohella myös valokuvaamisen, jos tarttuisit kameraan tuona päivänä :D Muutama selfie ja sillee XD

    Harmi, että sun tarvii perustella päätöksiäsi muille :( Kyseessähän on teidän häät ja teette niiden suhteen, mitä ite haluatte! Toivottavasti saatte lyötyä hääpäivän pian lukkoon, niin sitten on helpompi tehdä muitakin päätöksiä :)

    VastaaPoista
  3. En nyt ehtinyt ennen viikonloppua kommentoimaan, mutta ehkäpä se ei haittaa. Me valittiin ihan ehdottomasti sellainen kuvaaja, jonka kuvat miellytti kaikista eniten silmää.. tai no, eivät oikeastaan edes vain miellyttäneet silmää vaan sykähdyttivät ja koskettivat ja saivat haaveilemaan omasta hääpäivästä niissä kuvissa. Eli siis ehdottomasti mentiin parhaan portfolion mukaan, kun yhteydenpidonkin perusteella homma tuntui toimivan :)

    Ja eiköhän ne parhaat perustelut ole juurikin se, että kuvat on lähes ainoa konkreettinen asia, joka hääpäivästä jää käteen. Ja onko valmis ottamaan sen riskin, että harmittelee sitten lopun ikäänsä. Että joka kerta kuvia katsoessa harmittaa, ettei ne kuvat olekaan niitä upeimpia ja täydellisimpiä, vaikka se päivä sitä olikin.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, ei haittaa ollenkaan, vaikka kommentoit vasta nyt! Päinvastoin, kiva, että kommentoit! :) Ei me edes ehditty viikonloppuna tekemään päätöstä vielä.

      Tuota portfoliota ja kuvien sykähdyttävyysastetta olen itsekin pitänyt tärkenä kriteerinä. Kiitos, kun vahvistit tuota ajatustani! Meillä on sulhon kanssa aika samanlainen maku, joten toivon, että se täsmää myös tässä valokuvaaja-asiassa :)

      Ja kiitos myös hyvistä perusteluista! Itse en ainakaan ole valmis ottamaan sitä riskiä, että kuvat eivät miellyttäis silmää sitten jälkikäteen, enkä kyllä itse asiassa usko, että sulhokaan on. Näillä mennään siis! :)

      Poista
  4. Saako kysyä onko kummankin valintasi hinnat yli tuhat euroa vai ei? Tuntuu, että useimmilla menee yli tonnin ja itse valitsin tuttavani, jolta saan kuvauksen 900 eurolla. Se onkin kyllä sitten kunnollinen luxus-paketti dokumentaarista kuvausta. Olisi kiva kuulla, onko tuo hinta muiden mielestä ok vai kallis vai halpa :)
    t. Mia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki saa kysyä! :) Mekin ollaan pyydetty tarjouksia nimenomaan koko päivän dokumentaarisesta kuvauksesta. Tarjouksia on tullut erisuuruisia, mutta keskiarvo on varmasti aika lailla tuo 1000€/ jonkin verran yli. Minusta tuo teidän kuvauksen hinta on siis hiukan alle keskitason :)

      Poista
    2. Huh, mukava kuulla, että meidän hinta on siis ihan ok :)
      Tsemppiä suunnitteluihin!
      t. Mia

      Poista
    3. Juu, kyllä se minusta ainaki kuulostaa oikein kohtuulliselta :)

      Ja kiitos! Tsemppiä myös teille suunnitteluihin! :)

      Poista
  5. Ajattelin tuoda myös hääkuvaajan näkemyksiä asiasta. Valokuvaajilla on omat tyylinsä ja tapansa toimia, eikä kuvaajia voi verrata suoraan toisiinsa. Hinta voi vaihdella rajustikin riippuen kokemuksesta, kalustosta, tietokoneista, ohjelmistoista, varmuuskopioinnin tasosta jne. Niin sanottuja ammattilaisiakin on moneen lähtöön, joten kuvaajan valinta voi todella olla vaikeaa. Ensisijaisesti valinta kannattaa tehdä kuvien perusteella. Kuvaajat laittavat esille yleensä vain parhaita kuvia, joten yksittäiset kuvat eivät kerro miten kuvaaja kertoo kuvilla tarinaa tai kuinka hyvin kuvaaja onnistuu eri tilanteissa. Vakavasti hääkuvaukseen panostava kuvaaja satsaa sitten päivään kunnolla, onhan päivä monille yksi elämän tärkeimmistä. Silloin täytyy olla varakalustoa, varmuuskopioita kuvista, pärjättävä kynttilän valossa, hallita valo vaikeissakin paikoissa ja tultava toimeen ihmisten kanssa. Hääkuvaus houkuttaa myös monia harrastelijoita, koska hinnat vaikuttavat tuottoisilta. Meillä 12 tunnin kuvaus maksaa tällä hetkellä 1950€, johon on korotuspaineita. Kuvaamme häät kahdestaan, jolloin saamme monipuoliset kuvat eri tilanteista. Toinen voi kuvata vieraita ulkona, kun toinen kuvaa sisällä, toinen kirkossa edestä, toinen takaa jne. Kuvauksen hinnasta 24% menee heti arvonlisäveroihin. Kun kamerat, linssit ja salamat maksavat 15000€ ja siihen päälle tietokoneet, varmuuskopioinnit, photoshopit yms, niin nämä kaikki pitää maksaa noilla häistä saatavilla tuloilla. Kun kuvankäsittelyyn menee enemmän aikaa kuin kuvaamiseen ja jäljelle jääneistä euroista maksaa verot, niin hyvin äkkiä huomataan, että eipä sille tunnille jääkään paljoa hintaa :).

    Hääkuvaajiin tosin mahtuu tyyppejä, jotka eivät panosta varmuuskopioihin, laitteisiin, vakuutuksiin yms. Mitä tapahtuu ja kuka kärsii JOS tekniikka pettää tai vieras tönäisee vahingossa boolit kameran päälle? Ammattilainen sanoo, että sattuuhan sitä ja jatkaa kuvaamista toisella kameralla, harrastelija saattaa siinä vaiheessa turvautua jonkin vieraan kameraan - toki osa harrastajistakin hommaa tarpeeksi kalustoa. Kalusto on toki vain apuväline kuviin, mutta sitä on pakko olla riittävästi ja se maksaa.

    Kannattaa vielä tiedustella harrastelijalts että miten hän toimii jos jotain satuu juhlan aikana, tai vaikka kotona. Meillä on hajonnut lyhyen ajan sisällä kaksi kovalevyä. Kuvat ovat kuitenkin varmuuskopioitu useampaan paikkaan, niin edes kuvankäsittely ei keskeytynyt levynvaihdon ja kuvien palautuksen aikana. Lisäksi kannattaa kysyä, onko hän kuvannut häitä. Hääkuvaus on aivan erilaista kuin muut kuvaukset. Tilanteet tulee ennakoida ja sommitella etukäteen, usein hämärissä olosuhteissa.

    Harrastelija voi kuitenkin saada myös paremmat kuvat kuin ammattilainen - yksittäisissä häissä. Kannattaa vain muistaa että tuo ammattilainen sana ei vielö kerro mitään, ala kun vaatii silmää tuon tekniikan lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marko pitkästä kommentistasi! Tosi kiva lukea ammattliasen näkemyksiä! :) Sain tekstistäsi paljon ajattelemisen aihetta. Esim. vakuutusasoita en ollut tullut aiemmin miettineeksi.

      Molemmat meidän valokuvaajavaihtoehdoista on ammattilaisia, mutta toisella on vain vähemmän kokemusta häistä kuin toisella. Mutta aion ottaa neuvostasi vaarin ja kysäistä vielä molemmilta, miten he toimivat, jos jotain sattuu kotona tai häissä.

      Kiitos vielä tuhannesti kommentistasi! Vaikka se ei varsinaisesti valintaa helpottanutkaan, hih ;D Taidamme loppuviimein päätyä siihen kuvaajaan, jonka kuvat miellyttävät eniten, vaikka toki muitakin asioita täytyy ottaa huomioon päätöstä tehdessä. Voi kun saataiskin pian lyötyä asia lukkoon! Alkaa risomaan tämä soutaminen ja huopaaminen :)

      Poista
  6. Voitko mainita kuvaajien nimet? Jos joku tuntee niin voi antaa suosituksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi anteeksi! Multa on jotenkin ihan kokonaan jäänyt huomaamatta tämä kommenttisi. Nämä kaksi viime metreille valintaprosessissamme päässyttä valokuvaajaa olivat Iiro Rautiainen ja Juha M. Kinnunen, joista päädyimme ensimmäisenä mainittuun ;)

      Poista

Kiitos kaunis kommentistasi! <3 Et tiedäkään, kuinka se lämmittää mieltäni!