maanantai 18. elokuuta 2014

Vinkkejä hääpukuostoksille

Nyt, kun oma hääpukuni metsästys on päättynyt, ajattelin josko kirjoittelisin tänne vähän vinkkiviitosia hääpukuaan vielä etsiville morsioille. Näitä vinkkejä olen bongaillut netistä ja häälehdistä, ja toki mukana on myös omia kokemuksiani.

Etukäteen:
  1. Tee taustatutkimusta: selaile häälehtiä ja surffaile netissä. Mieti, millainen tyyli sinun silmääsi miellyttää. Haluatko esim. lyhyen vai pitkän, valkoisen vai värillisen, olkaimettoman vai olkaimellisen, runsashelmaisen vai kapeamman, pitsi-/satiini-/tyllipuvun, laahuksen vai ilman jne. Itse pyrin etukäteen selvittämään minun silmääni nimenomaan noin yleisesti miellyttävän tyylin. Joku toinen taas voi tehdä itselleen tarkankin listan kivoista puvuista merkkeineen ja tuotenumeroineen. Kukin tavallaan. Jos sinua alkaa ahdistaa ja pääsi menee kuvien selailusta vain enemmän pyörälle, lopeta kuvien katselu. Muista myös, että puvut näyttävät todennäköisesti eriltä sinun kuin kuvan mallin päällä.
  2. Mieti etukäteen myös budjettia. Ei kannata sovittaa pukuja, jotka menevät liikaa sen yli. Saat vain pahan mielen, kun ymmärrät, että puku ei yksinkertaisesti mahdu budjettiin tai joudut ryöstämään pankin, jotta saat häät ylipäänsä järjestettyä liian kalliin puvun ostettuasi. Myyjäkin yleensä tiedustelee hintahaitaria ennen sovitettavien pukujen valitsemista. 
  3. Uudet mallistot saapuvat ilmeisesti yleensä loppusyksystä/alkutalvesta. Ostin oman pukuni alennusmyynneistä kesäkuun alussa, joten niihin aikoihin kannattaa olla liikenteessä, mikäli haluaa tehdä säästöjä :)
  4. Puku on hyvä löytää viimeistään n. puolta vuotta ennen hääpäivää. Jos puku joudutaan tilaamaan, voi se viedä useita kuukausia, ja lisäksi täytyy varata aikaa mahdollisille muutos/korjausompeluille.
  5. Kannattaa myös miettiä, kuinka paljon ennen häitä aloitat hääpuvun etsimisen. Minä ostin pukuni 14 kk ennen häitä ja toivon, etten muuta mieltäni sen suhteen ennen ensi elokuuta :) Jos sinusta tuntuu, ettet ole valmis ostamaan pukua vielä, kannattaa myöhäistää sovittelun aloittamista lähemmäksi häitä. Ehkä sinulla on silloin jo parempi kuva häistänne; olette varanneet vihki- ja juhlapaikan, häiden teema/tyyli on selvillä ja voit kuvitella tietyntyylisen, ymäristöön sopivan puvun yllesi.
  6. Varaa hääpukuliikkeestä sovitusaika etukäteen.
  7. Vieraile useissa eri liikkeissä.
  8. Mieti tarkkaan keitä pyydät mukaan makutuomareiksi. Mitä suurempi seurue, sitä useampi mielipide. Kannattaa myös miettiä kuka tuntee tyylisi, kuka uskaltaa olla rehellinen, kellä on oikeasti omia mielipiteitä ja kuka jaksaa innostua makutuomarin roolista. Mitäs jos kävisitkin sovittelureissulla yksin?
  9. Varaudu siihen, että asiakaspalvelun laatu ei aina päätä huimaa. Myyjät eivät välttämättä jaksa innostua pukusi löytymisestä niin paljon kuin sinä itse. Tylyä, mutta totta. 

Sovituspäivänä:
  1. Syö ennen sovitusta. Sovitus maha kurnien ei voi olla hauskaa (nälkäinen morsian = äkäinen morsian). Kannattaa kuitenkin miettiä, onko järkevää käydä ämppäämässä pizzabuffetissa itseään ähkyyn asti ennen sovitusta. 
  2. Valitse päällesi mielellään olkaimettomat rintsikat, jotka näkyvät mahdollisimman vähän erimallisten pukujen alta. Kannattaa myös miettiä laittaako ne kaikkein pienimmät stringit sovitukseen vai olisivatko hiukka peittävämmät alushousut säädyllisemmät.
  3. Mene paikalle hyvissä ajoin niin voit tutustua liikkeen valikoimaan mahdollisesti jo ennen omaa sovitusvuoroasi.


Paikan päällä:
  1. Yleensä hääpukuliikkeissä riisutaan kengät ja ulkovaatteet ennen varsinaiselle pukuosastolle siirtymistä. Ota kuitenkin laukkusi (ja tarvittaessa muunkin seurueen laukut) mukaan sovituskoppiin.
  2. Joissakin liikkeissä asiakas ei saa koskea pukuihin itse, vaan myyjä hoitaa pukujen esittelyn. Joissakin liikkeissä taas asiakkaille annetaan kangashanskat, jotta puvut eivät likaannu hänen niihin koskiessa. Joissakin taas voit lääppiä pukuja ihan rauhassa. Myyjä kertoo varmasti, miten heidän liikkeessä toimitaan.
  3. Ole avoin ja luota myyjän ammattitaitoon. Kokeile sellaisiakin pukuja, jotka eivät välttämättä henkarissa roikkuessaan anna sitä sellaista wow-efektiä. Kokeile erityylisiä pukuja siitäkin huolimatta, että olisit tykästynyt johonkin tiettyyn malliin. Voit yllättyä positiivisesti!
  4. Jotkut sanovat, ettei kannata sovittaa liian montaa pukua. Minä sovitin kymmeniä eri pukuja ennen kuin löysin sen oikean enkä kokenut, että se olisi ollut yhtään haitaksi. Päinvastoin, useiden pukujen kokeilu ehkä jopa auttoi minua, sillä olin loppuvaiheessa jo hyvinkin varma siitä, minkä mallisen puvun haluan ja tiesin nopeasti, jos puku ei ollut minua varten. Jos taas olisin pitänyt kaikista puvuista, olisin varmasti hämmentynyt aina vain enemmän mitä useampaa pukua olisin sovittanut. Riippunee siis paljolti ihmisestä itsestään, onko useiden pukujen sovittaminen hyväksi vai pahaksi.
  5. Kaikissa liikkeissä ei saa valitettavasti valokuvata. Tiedustele myyjältä heidän liikkeensä toimintatapaa.
  6. Ota kuvia, jos niitä vain suinkin saa ottaa! Ainakin minua itseäni helpotti, kun pystyin jälkikäteen kotona katselemaan kuvia puvuista päälläni.
  7. Huomioi, että joissakin liikkeissä käytetään sovituksen aikana erityistä sovitushuivia, joka suojaa pukuja sotkeutumasta esim. meikkivoiteeseen.
  8. Yritä olla masentumatta, vaikka sovittamasi puku on vääränkokoinen. Tiedän kokemuksesta, että puvun kauneutta on vaikea nähdä, jos kaikki itseä häiritsevät makkarat hyppäävät silmille liian pienen puvun takia. Yritä kuitenkin käyttää mielikuvitusta ja tarkastella pukua tämän koko-ongelman ohi. Täytyy myöntää, etten itse ollut oikein hyvä tässä väärän koon huomiotta jättämisessä, joten jos jollakin on tähän hyviä vinkkeä niin saa kertoa.
  9. Mieti, kannattaako sinun todella ostaa kaksi kokoa nykyisiä mittojasi pienempi puku. Vaikka aiot aloittaa morsiusdieetin huomenna ja laihduttaa 10 kiloa häihin mennessä, oletko aivan varma, että pystyt siihen? Pukua on aina helpompi pienentää kuin suurentaa.
  10. Muista, että pukuihin voi tehdä lisäyksiä. Jos jokin puku näyttää liian simppeliltä, voidaan siihen lisätä applikaatioita, vyö, paljetteja, värillisiä yksityiskohtia jne. Laahusta voi lyhentää. Vetoketjukiinnityksen voi vaihtaa nyöritykseen. Kannattaa kuitenkin pohtia myös sitä, onko puku kovin monen muutoksen arvoinen vai löytyisikö jostain sopivampi puku vähemmillä korjauksilla. Muutoksetkin kun tuppaa maksamaan.
  11. Muista, että hääpuku ei ole hääpäivänä ainoa asia ylläsi. Kampaus, meikki, korut, laukku, kengät, huntu, tiara/hiuskorut ja kimppu muodostavat hääpuvun kanssa kokonaisuuden. Jos valitset simppelimmän hääpuvun, voit valita sen kanssa näyttävämpiä asusteita ja toisin päin. Pidä siis kokonaisuus mielessä, kun sovitat pukuja.
  12. Pyydä myyjää kirjoittamaan paperille ylös suosikkipukujesi nimet ja mallit, jotta voit käydä halutessasi sovittamassa niitä uudelleen. 

Tärkeää muistaa:

Älä masennu, jos se etukäteen kuvista ihailemasi unelmapuku ei sovikaan vartalollesi tai jos ensimmäisestä liikkeestä ei löydy yhtäkään sinulle mieluista pukua. Se sinulle sopiva hääpuku löytyy aivan varmasti! Joillekin se löytyy heti, joillakin puvun löytäminen vie hiukan enemmän aikaa. Ole kärsivällinen! Maailma on pukuja pullollaan.

Mistä sen sitten tietää, kun sen oikean löytää? Jaa-a. Siihen, jos joku osaa antaa kaikenkattavan vastauksen niin kertokaahan minullekin :) Minulle tuli kylmiä väreitä juu. Ja pikkuisen meinasivat silmäkulmatkin kostua. Ja kauhean kivalta se puku näytti mun päälläkin. Ja pystyin jotenkin kuvittelemaan itseni siinä tuoreena vaimonakin niin. Jospa se riittäis! :)


Tsemppiä puvun hankintaan! :)

4 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä olet kasannut.
    Kannattaa myös sovittaa pukua korkkareiden/sellaisten kenkien kanssa, joita häissä meinaa pitää. Lisäksi kannattaa pyytää, että saa sovittaa myös alushameen kanssa, minulla muutti ainakin pukua niin paljon, että olin entistä varmempi päätöksestäni. :)
    Pukuni kanssa on nimittäin vähän haastava kävellä ilman alushametta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lisäyksistä! :) Mulla ei ollu hääkenkiä vielä, kun löysin pukuni, joten en tuota kenkä-asiaa tullutkaan ajatelleeksi. Yleensä liikkeestä pystyy lainaamaan kenkiä, mutta ainahan on toki parempi, että sovituksessa on mukana ne nimenomaiset kengät, joita häissä meinaa käyttää. Jos sellaiset siis on jo hankittuna :) Alushameen kanssa sama juttu. Jokaisessa liikkeessä, jossa kävin, myyjät antoivat alushameen heti kättelyssä päälle laitettavaksi, joten en hoksannut, että kaikissa liikkeessä ei välttämättä näin tehdä :) Kiitos! Näistä on varmasti jollekin apua! :)

      Poista
  2. Tervehdys! Lukaisin tässä blogis läpi iltapuhteeksi ja oikein miellyttävä kokemus oli :) Paljon hääblogeja lueskelleena täytyy sanoa, että taisi olla ensimmäinen, jonka kerralla jaksoin lukea läpi. Toki postauksiesi märä oli se, mikä tämän ylipäänsä mahdollisti. Mutta aijon seurailla blogiasi, toivottavasti huikeaan päiväänne asti :) Ja varmaa on, että viimeiseksi kommentiksi tämä ei jää. Mukavaa alkanutta viikkoa ja seuraavaa postausta odotellessa. PS. Joko laukkuasiaa olet pohdiskellut mielessäsi, kun täällä et ainakaan vielä ole? Lisäksi minua tietysti kiinnostaa ruokapuolikin, mutta onhan teillä vielä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaawww! Ehkä ihanin kommentti ikinä! Kiitos! <3 Tämä kyllä pelasti kurjan alkuviikkoni! Mukavaa, että jäät seurailemaan :) Ja kommentit ovat aina tervetulleita! ;)

      Laukkuasiaa en ole vielä kauheasti mettinyt. Voisinkin siitä kirjoittaa postauksen lähiaikoina :) Kiitos vinkistä! ;)

      Ruokapuoli on myös ollut vielä ihan mietintätasolla vaan. Lähinnä mielessä on siis ollut, että pitäisi pitopalveluihin laittaa tarjouspyyntöjä, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi... Tästäkin voin kirjoitella jahka asia etenee :)

      Oikein mukavaa viikkoa myös sulle! :)

      Poista

Kiitos kaunis kommentistasi! <3 Et tiedäkään, kuinka se lämmittää mieltäni!