maanantai 2. kesäkuuta 2014

Money, money, money

Hääbudjetti. 

Mulla meni monta päivää ennen kuin osasin kirjoittaa tähän yhtään mitään muuta. 

Miten ihmiset osaavat laatia häilleen budjetin? Mulla ei ole oikein hajuakaan minkä suuruinen budjettimme voisi olla. Toki tiedämme, mitä häihin tulee hankkia ja olen aiheesta jo tehnytkin melko kattavan listan, mutta ei meillä ole aavistustakaan siitä, kuinka paljon mihinkin saa palamaan rahaa. 

Emme ole vielä oikein miettineet ajatuksen kanssa, mihin asioihin haluamme panostaa ja mistä taas pihistää. Sekin auttaisi varmasti budjetin kasaamisessa. Toki esim. valokuvaaja sekä ruoka ja juoma ovat panostuksen arvoisia, kun taas koristeita teemme itse, missä taas säästää jonkin verran. Mutta entäs sitten vaikkapa morsiuspuku? Jos löytäisin puvun edullisesti, olisi se ihan supermahtavaa. Mutta olen myös valmis pulittamaan unelmien puvusta enemmänkin pennosia. Miten voi tietää näin etukäteen paljonko siitä sitten lopulta maksaa?

Tähän asti olen vain yrittänyt ostaa kaiken mahdollisimman halvalla, mutta tähän tahtiin en voi tietenkään jatkaa kovin kauaa, sillä tähän mennessä olen hankkinut lähinnä kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta koristeita hääpaikalle, mutta kohta on kuitenkin isompien hankintojen aika. Valokuvaaja pitäisi valita ja päättää, kuinka paljon olemme valmiita siihen sijoittamaan. Seuraavaksi vuorossa lienee pitopalvelu. Myös minun pukuni ja muut asusteet ovat mietinnässä ja reissu Tukholmaan ihan oven takana. Entä jos löydän pukuni sieltä? Olen kirjannut tarkkaan ylös kaikki hankintani ja niiden hinnat. Ja aion yrittää pysyä tällä tiellä koko hääsuunnittelun ajan. Se selviää sitten häiden hälkeen, pysyinkö tässä tavoitteessani.



Netistä löytyy erilaisia budjettilaskureita. Ensimmäisenä törmäsin tähän Naimakaupat.fi -sivustolla olevaan. Siitä ei tosin ollut meille oikeen mitään hyötyä, sillä en tiedä yhtään kuinka paljon esim. kutsuihin menee rahaa. En näe jotenkin mielekkääksi laatia budjettia vielä, sillä en yhtään tiedä, mitä esimerkiksi pitopalvelu tulee maksamaan. Budjetin laadinnan edellytys onkin mielestäni alustavien tarjouksien pyytäminen ja saaminen. Vai onko?

Täällä naimisiin.infon sivulla taas on esimerkkibudjetti 100 hlön häille. Mutta pyytämiemme alustavien tarjouspyyntöjen perusteella esim. valokuvauksen hinta ei täsmää ollenkaan, ja tässä esimerkkibudjetissa on kyseessä ravintolahäät, joita meille ei tule, joten ruoan ja juomien hinnatkin ovat varmasti eri luokkaa. 

Eniten hyötyä on tähän mennessä ollut eri hääblogien budjettilistauksista, mutta niitäkin löytyy loppujen lopuksi harmittavan vähän. Jotenkin suomalaiset ovat ujoja kertomaan, paljonko mikäkin on maksanut. Ja toki blogiyhteistyötkin ehkä vaikuttavat bloggaajien avoimuuteen raha-asioissa. Mutta kai se on myös meidän kulttuuriin jotenkin sidoksissa. Harmi. Minä ajattelin tänne blogiin kuitenkin budjettisivun jossain vaiheessa liittää ja lisätä siihen hankintoja sitä myötä, kun niitä tulee tehtyä. Ehkä siitä on sitten apua muille samojen asioiden kanssa painiskeleville.

Kuitenkin jokainen tuntuu aloittaneen hääsuunnitelunsa budjetin laatimisella ja niin neuvotaan tekemään myös kaikilla häitä käsittelevillä sivuistoilla. Mutta mitä jos ei osaa tai halua laatia budjettia vielä tässä vaiheessa? Auttakee auttakee: miten ihmeessä te muut olette saaneet kasattua häillenne budjetin etukäteen? 

Ei kai se varmaan auta ku ottaa häiden to do list esiin ja alkaa merkkailla siihen jotain maksimisummia edes noin suurin piirtein, jotta näkisi edes jotain suuntaa sille, kuinka paljon häille tulee hintaa. Puuh, huokauttaa jo valmiiksi :)


7 kommenttia:

  1. Budjetin laatiminen on kyllä ihan hanurista.
    Itse istuin yksi sunnuntai alas ja mietin summia, mutta mistä tosiaan voi tietää paljonko jotkut kutsut maksaa?
    Tein budjetin hyvin yläkanttiin, kunnes luku oli yli 8.000€ ja paljon vielä puuttui, lopetin siihen. Mutta, mukavampi niin päin, kuin kauhistella jälkikäteen, että kuinka paljon sitä rahaa oikeasti meni. Vaikka kauhistelen sitä joka tapauksessa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä olet kyllä varmasti oikeassa, että kauhistelua on luvassa, katsoi tätä asiaa sitten miltä kantilta tahansa :D Mutta niin se minäkin järkeilin, että parempi laittaa hinnat enemmän ylä- ku alakanttiin niin ei tuu niin paljoa yllätyksiä. Toivottavasti :)

      Poista
  2. Budjetin laadintaa kyllä helpottaa tarjouspyyntöjen tekeminen, niin saa parempaa viitettä mitä mikin asia maksaa. :)

    VastaaPoista
  3. Me ollaan käytetty häät.fi sivun budjettilaskuria. Sinne sitten muuttelen summia sitä mukaan kun tarkentuu mitä ne meidän haluamat asiat oikeasti tulis maksamaan. (esim sormus) Ja lisäilen kun tajuan muiden blogeja lukemalla, että hups totakaan ei tajuttu budjetoida. (esimerkkinä vaikka bingoon kynät) Ja sitten kun asioita on oikeasti maksettu niin ne pääsevät sinne toteutunut kohtaan.

    Mä oon aina natsi ton budjetin kanssa, ihan kaikki pitää olla eriteltynä ja arvioin kaiken mielummin yläkanttiin. :D Ei ihme, että pyörryttää ne lukemat.

    VastaaPoista
  4. Kiitti vinkistä! Mekin voitaisiin ehkä soveltaa tuota häät.fi-sivuston budjettilaskuria sitten joskus, kun on edes jotain hajua, kuinka paljon mikäkin maksaa :) Yläkanttiin on aina parempi arvioida ku alakanttiin. Eipähän tuu tympeitä yllätyksiä tuolla tavoin :)

    VastaaPoista
  5. Meiltä tosiaan löytyisi sitten ainakin vihreitä ja violetteja pompomeja, jos olette kiinnostuneet :).

    VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi! <3 Et tiedäkään, kuinka se lämmittää mieltäni!