torstai 24. heinäkuuta 2014

Vieraslista

Ketä kutsua häihin? Tätä olemme miettineet usean kuukauden ajan, mutta vieläkään lista ei ole valmis. Alustava lista muotoutui nopeasti, mutta lopullisen listan valmistumiseen mennee vielä aikaa. Vieraita tulee olemaan alle sata. Mutta kuinka paljon alle? Kutsutaanko lapsetkin? Entä avecit?


Kuva

Perheistämme tulee kutsuttavia jo melkein 20 ja olemme erittäin läheisiä äitini puolen lähisuvun kanssa, joten heistä tulee lisäksi hlöitä n. 15. Lisäksi isovanhemmat molemmilta puolilta, yhteensä 4. Muutamia "irrallisia" sukulaisia n. 7. Kavereita noin apauttiarallaa 30. 

Ketä kavereita kutsua? Pomoni kertoi kutsuneensa omiin häihinsä kavereita elämänsä varrelta. Sellaisia kavereita, joiden kanssa ei ole nykyään edes kovin paljoa tekemisissä. Ja hän sanoi sen olleen hyvä päätös. Heillä oli kuulemma ollut tosi hauskaa yhdessä. Oli tuntunut siltä kuin olisivat nähneet eilen. Juttuja jatkettiin siitä mihin edellisellä kerralla jäätiin. Näin minäkin haluaisin ajatella. Itse olisin iloinen, jos saisin kutsun jonkun vanhan kaverini häihin, jonka kanssa ei enää soitella joka päivä. Mutta ajattelevatko kaikki näin? Voiko reaktio kutsuun olla toisenlainen; "Miksi minut kutsutaan häihin, vaikka en ole nähnyt hääparia vuosiin?" Tokihan jokaisella on oikeus kieltäytyä kutsusta, mutta...

Entä sukulaiset? Isälläni on paljon sisaruksia ja heillä taasen paljon jälkikasvua. En koe luontevaksi kutsua heitä kaikkia häihimme, sillä en ole joidenkin kanssa ollut koskaan hirveän läheinen. Onko tylyä kutsua vain osa tädeistäni ja sedistäni? Vai olisiko parempi jättää kaikki isän puolen sukulaiset kutsumatta (isovanhemia lukuunottamatta)? Olen heidän kanssaan tekemisissä paaaljon vähemmän kuin äitini siskojen kanssa. 

Dilemma lasten kutsumisessa on se, että haluamme ehdottomasti kutsua häihimme tätini ja sulhon sisarusten lapset. Mutta entäs kavereiden lapset? Jos olisin itse siinä tilanteessa, että meillä olisi lapsia ja minut kutsuttaisiin jonkun ystäväni häihin, jättaisin lapset kotiin ja olisin iloinen siitä, että pääsemme sulhon kanssa viettämään aikuisten laatuaikaa häihin ilman jaloissa juoksevia pienokaisia. Näin luulisin. Tämähän on vain hypoteettinen pohdinta, sillä omia lapsia meillä ei vielä ole. Mutta kaikki eivät varmastikaan ajattele samalla tavalla kuin minä. Onko törkeää kutsua vain lähiperheiden lapset, joiden kanssa muutenkin ollaan enemmän tekemisissä ja jättää kavereiden lapset kutsumatta? Tietenkin kutsuun voisi muotoilla asian jotenkin niin, että jos vanhemmat haluavat ottaa lapsensa mukaan niin se sopii, mutta toiveissamme olisi, että he jättäisivät lapsensa kotiin ja saisivat näin ollen juhlia yömyöhään kanssamme. 

Meillä ei ole mitään lapsia vastaan, eikä meitä haittaa, että lapset ovat osallisina häissämme. Mutta jotenkin toivoisin, että vanhemmat jättäisivät mieluummin lapset kotiin ja bilettäisivät kanssamme raivoisasti yön pikkutunneille niinkuin joskus nuoruusaikoina teimme :)

Avecien tilannetta täytyy varmasti katsoa sitten vielä lähempänä häitä. Koskaan kun ei tiedä, ketkä ovat vielä yhdessä meidän häiden aikaan ja kuka on löytänyt uuden ihmisen rinnalleen. Tästä asiasta en siis suostu ottamaan paineita ihan vielä :)

Vieraslistan laatiminen on oma hommansa, mutta luulen, että meille tämä on helmpompaa kuin monelle muulle. Jotenkin tuo alustava vieraslista syntyi nimittäin niin kivuttomasti. Täytyy vaan muistaa, että vieraslistan tekemisessä on aina se riski, että joku suuttuu, jos ei saa kutsua. Minä kuitenkin uskon ja luotan siihen, että ihmisillä on ymmärrystä. Jos ei ole, niin sitten ei ole. No can do. Kyllä tämä tästä suttaantuu :)


16 kommenttia:

  1. Kyllä se siitä pikkuhiljaa muodostuu. Meillähän tuli muutoksia vielä hääviikolla :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Mimme! Onneksi meidän häihin on vielä aikaa ;) Toivotaan, että muutoksia ei kuitenkaan enää hääviikolla tule, vaikka kuten sinäkin todistit, niin ei sekään maata kaataisi :)

      Poista
  2. Minäkin pohdiskelen lapsiasiaa. Lasketaanko lapset mukaan, kun vieraslistaa tehdään ja henkilömääriä lasketaan vaiko ei? Muuten minä en kutsu kuin lähimmät ystävät ja sukulaiset. Minä jätän kylmän viileästi kutsumatta ne serkut, joiden kanssa en ole tekemissä jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin mekin ollaan ajateltu; jätetään vaan kylmän viileästi kutsumatta sellaiset ihmiset, joiden kanssa ei aikaa vietetä. Toisaalta olis ihanakin kutsua sellaisia, joiden kanssa ollaan vähemmän tekemisissä, mutta harmi, kun tuota budjettiakin pitää jossain kohtaa ajatella... Itse olen laskenut lapset mukaan vieraslistaan, mutta varmasti ne voi siitä jättää poiskin. Teet niin kuin itsestä parhaalta tuntuu ;)

      Poista
  3. Meille ei kutsuta lapsista, kuin miehen sisarusten ja bestmanin lapset. Yksi bestmanin lapsista on miehen kummilapsi, joten kutsumme tietenkin koko perheen. Lisäksi tulee miehen tytär, muita lapsia ei kutsuta, aijon osoittaa lapsellisille serkuilleni kutsun vain pariskunnalle, saavat luvan jättää kakarat kotiin.
    Olisin halunnut lapsettomat häät, mutta se ei miehen lapsen takia ole mahdollista.
    Onneksi kaikki ovat kuitenkin häiden aikaan jo kouluikäisiä, niin säästytään kiljumiselta kirkossa.
    Minä olen viilannut vieraslistaa koko sen ajan, kun ns. pohja saatiin valmiiksi, katsotaan miten se vielä muuttuu vuoden aikana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järkevältä kuulostaa tuo teidän lapsipolitiikka. Jotain tuohon tyyliin olemme mekin ajatelleet. Kokonaan lapsettomia häitä emme missään nimessä halua, mutta ehkä vedämme rajan vähän samoin kuin aikuistenkin kanssa; kutsumme ne lapset, joiden kanssa olemme tekemisissä :) Ja toivomme, että kukaan ei suutu kovin pahasti :D

      Poista
    2. Minun mielestä ihan hyvä politiikka "vain ne lapset joiden kanssa ollaan tekemisissä". Ja uskon, että vanhemmatkin ymmärtävät kun kerrot, että toivoisitte, että vanhemmat saisivat näin laatuaikaa ja voisivat jäädä mahdollisimman pitkäksi aikaa bilettämään kun lapset on hoidossa. Kyllä meidänkin häissä vähän osa ihmetteli kun toivoimme, että lapset vaihtaisivat maisemia klo 22. Mutta mielestäni ymmärsivät kun sanoimme, ettemme halua lapsia pyörimään kun alkoholitarjonta on vilkkaimmillaan. Jos eivät ymmärtäneet niin se on voi voi... Meillä oli kuitenkin suurella osalla lapset mukana, niin olis ollut aika eri meininkin illasta jos kaikki olisi vielä olleet paikalla.

      Poista
    3. Muuten kaikki lapset voisivat olla mun puolesta messissä päivällä ja poistua sitten iltamenojen villiintyessä, mutta pelkään, että tuolloin kävisi niin, että vanhemmatkin lähtisivät samalla kertaa. Jos lapset jäävät koko päiväksi esim. isovanhempien hoiviin niin silloin kenenkään ei tarvitse enää illalla stressata, että kuka ne lapset sieltä hääpaikalta hakee ja mihin aikaan ja minne. Toivottavasti vierailta löytyy ymmärrystä, päädymme sitten mihin ratkaisuun tahansa. Kiitos muru kommentista! <3

      Poista
  4. Itse olen ollut mukana häissä, joihin lapset olivat tervetulleita päivällä, mutta ns.iltajuhliin kutsuttiin vain vanhemmat. Tämä oli ihan hyväksi koettu, eikä kenenkään tarvinnut vetää hernettä nenään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tuo on erittäin hyvä ajatus, ja tuolla idealla mekin mennään niiden lasten kanssa, jotka häihimme kutsumme. Kuten Oh Mama! tuossa yllä kommentoi, niin mekään emme halua, että lapset ovat menossa mukana sitten, kun alkoholilla aletaan enemmän läträtä :) Pelkään hiukan sitä, että jos kaikki lapset kutsutaan päiväksi juhlimaan, niin lähtevätkö jotkut vanhemmista lasten kanssa yhtä aikaa illemmalla kotiin...? Ehkä tämä on turha pelko.

      Poista
  5. Meidän juhliin kutsuttiin sukulaislapset ja yksi ystävä lapsensa kera, koska hänen kanssaan ollaan oltu paljon tekemisissä. Lisäksi eräs ystäväpariskunta otti tyttärensä mukaan, mutta tuo 2 kuukautinen tyttönen käyttäytyi hyvin mallikkaasti :) Meillä ainakin ystävät tuntuivat tulleen sillä fiiliksellä, että lapset kotiin, nyt juhlitaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että teidän ystävät on olleet bilefiiliksellä! :) Tätä toivon hartaasti meidänkin kavereilta ;)

      Poista
  6. Kuulostaa melko tutulta. Lähisuku on jo sen 20hlöä. Sukurasitteet rajasimme todella tarkkaan muutoin. Vain kaksi mun serkkua perheineen. Isovanhempia ei ole enää kummallakaan. Sisarusten lapset ja kaasoni tytär ovat tulossa sekä serkkuni lapset. Nuorin lapsista on häiden aikaan 9v , joten ei liene vauvojen itkukohtaukset ongelma. Olemme myös lapsirakkaita mutta olemme myös toivoneet kavereilta että voisivat juhlia meidän kanssa pitkään yöhön. ;) Tsemppiä listan suunnitteluun, meillä tarkentuu viimeistään joulukorttien lähetysten aikaan kun lähetämme save the date-kortit joulukorttien välissä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että teillä on samansuuntaisia suunnitelmia kuin meillä! :) Jospa ne sekä meidän että teidän kaverit ymmärtäisivät toiveemme biletyksestä. Thumbs up! :)

      Poista
  7. Tätäpä sitä itsekin on joutunut pohtimaan ja rankasti onkin pitänyt pohtia kun lähisuvusta (molempien vanhemmat ja sisarukset perheineen) tulee 50 henkilöä! Niin ja tähän päälle se että juhlapaikkaan mahtuu 70. Rankalla kädellä pitää karsia jo pelkästään tuota porukkaa ja kun lapsettomia häitä ei meilläkään sulho halua kun hänellä on lapsi. Sulhasen tiukalla päättäväisyydellä ollaan tulossa siihen lopputulokseen että kutsutaan ainoastaan kummilapset, tosin sillä poikkeuksella että minun veljeni kaikki lapset ovat tervetulleita. Minua onkin sitten mietittynyt, kokeeko muut tämmöisen epäreiluksi :/ Isompiakaan juhlia ei haluta kun ei mitään isoja häitä olla budjetoitu. Että voi apua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooh, teilläpä onkin suuri lähisuku! Voin vain kuvitella kuinka vaikeaa vieraslistan tekeminen teidän tilanteessa on, kun hääpaikan koko ja budjettikin rajoittaa. Itse en loukkaantuisi, jos meillä olisi lapsia eivätkä he saisi kutsua häihin. Enkä kokisi epäreiluksi, jos jonkun muut lapset häihin kutsuttaisiin ja meidän ei. Harmi vaan, että kaikki eivät varmasti ajattele samalla tavalla kuin minä... :/ Ette tekään varmasti muuta voi kuin tehdä päätökset vieraslistan suhteen omalla tavallanne ja toivoa, että ihmisiltä löytyy ymmärrystä. Tsemppiä kovasti! <3

      Poista

Kiitos kaunis kommentistasi! <3 Et tiedäkään, kuinka se lämmittää mieltäni!