maanantai 21. heinäkuuta 2014

Voihan nikkeliallergia

Kävin allergiatesteissä jokin aika sitten ja mulle todettiin paha nikkeliallergia :( Nykyään lähes kaikki Suomessa myytävät korut ovat onneksi aika lailla nikkelittömiä tai sisältävät vain pienen määrän nikkeliä, mutta markkinoilla on EU:n nikkeliasetuksesta huolimatta vielä nikkeliä enemmänkin sisältäviä rihkamakoruja.

Asia, joka tässä allergiassa ärsyttää eniten, on se, että monet, jotka ovat nikkelille allergisia, ovat allergisia myös palladiumille (mukaan lukien allekirjoittanut), jota löytyy mm. valkokullasta. Ja mullahan on tällä hetkellä valkokultainen kihlasormus... Ja olin haaveillut myös valkokultaisesta vihkisormuksesta... Vielä kihlasormus ei ole aiheuttanut oireita, mutta ilmeisesti oireet voivat ilmetä vuosienkin päästä. 


Kuva

Nyt täytyykin sitten vissiin muuttaa suunnitelmia, sillä lääkäri suositteli valitsemaan korumateriaaliksi jatkossa jotain muuta kuin valkokultaa. Blääh. En halua keltakultaa, jolle lääkäri sanoi erittäin harvan olevan allerginen. Joten täytyy alkaa selvittelemään muita vaihtoehtoja. Titaani? Tungsten? Ruostumaton teräs? Hopea? Platina taas on kalliimpaa. Helpointa on varmaan marssia kultasepän pakeille ja pyytää neuvoa.

Yksi kikka, jonka löysin netin syövereistä (mm. täältä), on levittää läpinäkyvää kynsilakkaa ihoa ärsyttävän korun päälle suojaksi allergisoivaa ainetta vastaan. Jotenkin en vaan kauheasti innostu ajatuksesta sotkea kallis sormus kynsilakkaan... Myynnissä on myös erityistä nikkelisuojaa (Nickel Guard), joka on kynsilakan tyyppistä ainetta, mutta se yhdistyy eri tavalla metallin kanssa ja kestää pitempään. Ilmeisesti myös kultasepät voivat suojata sormuksen rodiumilla tai jollain muulla suojaavalla aineella. Mikään näistä edellä mainituista keinoista ei kuitenkaan ole pysyvä ratkaisu, vaan tällaiset väliaikaiset suojat kuluvat valitettavasti ajan mittaan pois.

Höh, ei se auta kun koittaa pärjäillä tämän allergian kanssa ja toivoa, että kihlasormus ei ala aiheuttaa kutinaa, kirvelyä tai punoitusta. 

Manasin muuten aiemmin, ettemme kuitenkaan saa kihlasormuksiamme kaiverrettua kuin vasta häiden alla, mutta kappas; käytimme kihlamme kaiverrutuksessa viime viikolla :O Nyt mun sormuksessa lukee sulhon nimi ja kihlautumispäivämäärä, ja sulhon sormuksessa mun nimi ja kihlautumispäivämäärä. Aika tylsä perustekstihän tuo on, mutta kehitellään sitten mahdollisesti vihkisormuksiin jotain kekseliäämpää, kuten täällä jo aiemmin kirjoittelin. 

Oli muuten kultasepällä ilmeisesti ollut vähän vaikeuksia kaivertaa mun sormusta, sillä se on kovin kapea, mutta hienoa jälkeä hän oli loppujen lopuksi saanut aikaiseksi :) Ja olipas muuten orpo olo, kun vasenta nimetöntä ei koristanutkaan enää sormus. Muutaman kerran oikein säikähdin, että mihin se on joutunut ja untakin näin kertaalleen aiheesta :)


10 kommenttia:

  1. Minulle kultaseppä sanoi, että eniten iho-ongelmia sormusten kanssa aiheuttaa oikeasti lika. Varsinkin jos on herkkäihoinen, niin saattaa saada allergiaoireita ihan mistä vaan metallista lian takia. Etenkin kivisormuksia pitäis sen takia aika ajoin pestä, kun niihin kertyy sitä likaa niin helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on varmasti ihan totta. Ja toinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on käsien kuivana pitäminen. Nimittäin myös se, että sormuksen alle jää vettä ja pesuainetta pahentaa oireita.

      Poista
  2. Kannattaa myös miettiä sellaista vaihtoehtoa, että sormus olisi keltakultaa ns. sisäpinnalta ja valkokultaa ulkopinnalta. Näin iho olisi suurimmaksi osaksi kosketuksissa keltakultaiseen osaan :) Minulla on myös nikkeliallergia ja sormukseni onkin sopivasti sekä valko- että keltakultaa, joista keltakulta on reunoilla ja sisäpinnalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Anne-Mari! Ihan mahtava idea! Tuota en ollut tullut ollenkaan ajatelleeksi, että voisihan sormuksen ihoa koskeva materiaali olla esim. juuri keltakultaa ja näkyvä osa minun silmääni enemmän miellyttävää valkokultaa. Jee! Nyt mun ei ehkä tarvikaan luopua valkokullastani :)

      Poista
  3. Palladium saattaa tosiaan aiheuttaa ristiallergiaa pahasti nikkeliallergisille. Valkokultasormukset usein rodinoidaan joka estää kosketusta palladiumin (tai jossakin päin maailmaa saatetaan käyttää valkokullassa seosaineena edelleen sitä nikkeliäkin) kanssa, mutta rodinointihan kuluu sormuksesta kyllä ajan kanssa pois ja sen uusimisen kanssa saa olla allergiatapauksessa aika tarkkana. Mutta saman asian siis ajaa rodinointi kuin lakkaukset tai erilliset nikkelisuojatkin. Tosin tuo palladiumista oireiden saaminen ei ole mitenkään ole yksioikoista. Kaikki nikkeliallergikot eivät palladiumille oireile, joten voihan olla että jos et ole tähän päivään mennessä kihlallesi "allergisoitunut" niin voit ainakin toistaiseksi kihlasormusta huoletta käyttää.

    Sormusmetalleista allergisoimattomia ovat ainakin titaani ja platina, joten niitä kannattaa harkita vaihtoehdoiksi. Myös tuo sormuksen sisäpuolen "vuoraus" toisella materiaalilla voi tulla kyseeseen, mutta silloin sormus kannattaa ottaa aina esim, nukkuessa pois, jotta allergiaa aiheuttava päällipuolen metalli ei ole kosketuksissa esim. poskeen yön aikana (nimim. eräs käsi poskella nukkuva)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa kattavasta ja opettavasta kommentista! :) Vitsit kun oiskin ihanaa, jos en saisikaan oireita palladiumista! Täytyy toivoa parasta! Aion kyllä pitää kihlaa huoletta ainakin sen aikaa, kun oireita ei näy ;)

      Platina on käsitykseni mukaan aika kallista, mutta tuota titaania pitää ehdottomasti harkita. Sulhon kihlasormus on titaania ja ainakin tähän saakka hän on ollut siihen erittäin tyytyväinen. Ja tuo sormuksen sisäpuolen vuoraus on myös erittäin hyvä vaihtoehto. Täytynee vaan tosiaan siinä tapauksessa ottaa sormus aina yöksi pois, t. toinen käsi poskella nukkuva ;)

      Poista
  4. Onpas sulle käynyt ikävä juttu. :(
    Itsekkään en keltakullasta välitä, mutta onneksi maailmaan mahtuu muitakin vaihtoehtoja. Itse voin suositella tungstenia, meidän kihlat on sitä. Ei mikään maailman tyttömäisin vaihtoehto, mutta meille paras.
    Vihkisormuksen olen haaveillut olevan valkokultaa, mutta olen viime aikoina kallistunut titaanin puolelle. :)

    Sain muuten kirjeen tänään. Tuhannet kiitokset, kyllä tuolle aina käyttöä löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jei! Kiva, että kirje tuli perille ja lahjalle on käyttöä! ;)

      Sanos muuta! Tympeä juttu kyllä tämä allergia :/ Mutta onneksi tosiaan maailma on täynnä vaihtoehtoisia materiaaleja :) Täytyy ehdottomasti harkita myös tuota tungstenia! Kiitti vinkistä! :)

      Poista
  5. ww.titanringar.com sieltä ne meidänkin sormukset on! ;) Tosi ärsyttävä juttu kyllä .(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uijui, kiitti nettisivuvinkistä! ;) Piti heti käydä tutustumassa. Tuoltahan saattaisi hyvinkin löytyä jotain kivaa! :)

      Poista

Kiitos kaunis kommentistasi! <3 Et tiedäkään, kuinka se lämmittää mieltäni!